ΕΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκλησίες > Εκκλησία Αγίου Νικολάου

Παρόλο που ο Οίκος είναι ένα μικρό σε έκταση και πληθυσμό χωριό, εντούτοις έχει να επιδείξει σημαντική εκκλησιαστική κληρονομιά, την οποία θα σας παρουσιάσουμε μέσα από το κείμενο κατοίκου της Κοινότητας, της Ειρήνης Χαραλάμπους:

Εκκλησία Αγίου Νικολάου
Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται βόρεια της κοινότητας, και εκεί δημιουργήθηκε το κοιμητήριο του χωριού. Ωστόσο το εκκλησάκι φαίνεται να κτίστηκε πολύ πιο παλιά, γύρω στο 12ο – 13ο αιώνα. Ήταν ολόκληρο πετρόκτιστο, ακόμα και η στέγη του, και πλήρως τοιχογραφημένο. Σήμερα μόνο τα γενικά περιγράμματα των τοιχογραφιών αυτών απέμειναν στους τοίχους, αφού επί Τουρκοκρατίας οι Τούρκοι κατέκαψαν την Εκκλησία, ενώ η στέγη περιβλήθηκε με κεραμίδια, αν και στη βάση τους διακρίνεται το πετρόκτιστο τμήμα της. Τέλος, πάνω από την είσοδο της Εκκλησίας διακρίνεται μια μορφή, την οποία άλλοι θέλουν να είναι η μορφή της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, και άλλοι θεωρούν ότι είναι το σκυλάκι του Αγίου Νικολάου.

 

Πηγή:
Κείμενο κατοίκου του Οίκου, Ειρήνης Χαραλάμπους

Χάρτες
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.