ΕΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκλησίες > Εκκλησία Παναγίας Αγνιώτισσας

Παρόλο που ο Οίκος είναι ένα μικρό σε έκταση και πληθυσμό χωριό, εντούτοις έχει να επιδείξει σημαντική εκκλησιαστική κληρονομιά, την οποία θα σας παρουσιάσουμε μέσα από το κείμενο κατοίκου της Κοινότητας, της Ειρήνης Χαραλάμπους:

Εκκλησία Παναγίας Αγνιώτισσας
Η Εκκλησία της Παναγίας της Άγνης κτίστηκε το 2000, και βρίσκεται βορειοανατολικά  του χωριού. Στην περιοχή αυτή που ονομάζεται περιοχή της Άγνης, και συγκεκριμένα εκεί που κτίστηκε η Εκκλησία υπήρχε,  όπως αποδείχτηκε από τα κατάλοιπα των θεμελίων, παρεκκλήσι που κτίστηκε γύρω στο 13ο αιώνα, χωρίς όμως να γνωρίζουμε πότε ακριβώς καταστράφηκε. Επιπλέον κοντά στο εκκλησάκι βρέθηκαν κατάλοιπα σπιτιών, που παραπέμπουν στην ύπαρξη οικισμού στην περιοχή.

Όσον αφορά στην εικόνα της Παναγίας της Αγνιώτισσας, γνωρίζουμε από γέροντες του χωριού ότι πριν από 150 περίπου χρόνια, κάποιος κάτοικος του χωριού που είχε κτήμα στην περιοχή, στην προσπάθεια του να φυτέψει αμπέλι, βρήκε την εικόνα της Παναγίας θαμμένη. Έκτοτε βρίσκεται στην εκκλησία του χωριού όπου και φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Η εικόνα της Παναγίας της Άγνης είναι θαυματουργός, και η εκκλησία λειτουργείται κάθε Τρίτη του Πάσχα, συγκεντρώνοντας πολλούς πιστούς από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο.

Πηγή:
Κείμενο κατοίκου του Οίκου, Ειρήνης Χαραλάμπους

Χάρτες
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.