ΕΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκλησίες > Eκκλησία Αγίας Βαρβάρας

Παρόλο που ο Οίκος είναι ένα μικρό σε έκταση και πληθυσμό χωριό, εντούτοις έχει να επιδείξει σημαντική εκκλησιαστική κληρονομιά, την οποία θα σας παρουσιάσουμε μέσα από το κείμενο κατοίκου της Κοινότητας, της Ειρήνης Χαραλάμπους:

Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας
Της κοινότητας Οίκου δεσπόζει η πετρόκτιστη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Παλαιότερα στην ίδια τοποθεσία υπήρχε ένα μικρότερο εκκλησάκι. Το 1906 όμως, ανακαινίσθηκε και η εκκλησία πήρε τη σημερινή της μορφή. Είναι μονόκλιτη βασιλική με δίρριχτη στέγη. Στο εσωτερικό της, αν και δεν είναι τοιχογραφημένη, ωστόσο περικλείει εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας που είναι μεγάλης πολιτιστικής αξίας, με σημαντικότερη αυτήν της Παναγίας της Αγνιώτισσας, η οποία δε μεταφέρθηκε στο εκκλησάκι που κτίστηκε πρόσφατα προς τιμή της, για λόγους ασφαλείας. Τέλος, στο προαύλιο της Αγίας Βαρβάρας, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, θάβονταν όσοι κάτοικοι της κοινότητας απεβίωναν, έως ότου δημιουργήθηκε το κοιμητήριο στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Πηγή:
Κείμενο κατοίκου του Οίκου, Ειρήνης Χαραλάμπους

Χάρτες
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.