ΕΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιστορία > Εισαγωγή

O Οίκος είναι ένα μικρό και όμορφο χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, το οποίο είναι κτισμένο στην αγκαλιά της κοιλάδας της Μαραθάσας, σε υψόμετρο περίπου 650 μέτρων.

Περιδιαβαίνοντας κανείς στον Οίκο, συναντά τα ρυάκια που τρέχουν από τις πλαγιές του βουνού, το παλιό Δημοτικό Σχολείο, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής, ενώ συνάμα παρατηρεί πως το ένα σπίτι είναι κτισμένο πάνω στο άλλο «δημιουργώντας» ένα χαρακτηριστικό τρόπο δόμησης του οικισμού.  Επίσης,  ο Οίκος είναι ένα χωριό που απολαμβάνει υπέροχης θέας!

Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τον Οίκο, μέσα από τη μελέτη της Ειρήνης Χαραλάμπους, κατοίκου αυτού του μικρού αλλά τόσο όμορφου χωριού…

Η κοινότητα βρίσκεται στην πλαγιά, ανατολικά της κοιλάδας του ποταμού Σέτραχου. Ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας Μαραθάσας και συνορεύει με την κοινότητα Καλοπαναγιώτη.

Ιστορικά στοιχεία
Το χωριό, φαίνεται να ιδρύθηκε επί Τουρκοκρατίας, και συγκεκριμένα μετά την κατάπνιξη της επανάστασης του Βίκτορα Ζεμπετού από τους Τούρκους στα μέσα του 17ου αιώνα μ.Χ., όταν  οι παλαιότεροι οικισμοί είχαν καταστραφεί –π.χ. Τρουλλινός- και μεγάλος αριθμός αμάχων σφαγιαστεί.

Πηγές:
Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λευκωσία, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2001
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 10, εκδόσεις Φιλόκυπρος, Λευκωσία 1989, σ.330-331

Χάρτες
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.