ΕΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυσικό Περιβάλλον

Η Φύση χάρισε στον Οίκο τα ομορφότερα χρώματα και αρώματά της. Ο Οίκος είναι κτισμένος σε μια πλαγιά  με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, στα ανατολικά της κοιλάδας του ποταμού Σέτραχου. Αυτό το χωριό απολαμβάνει δροσερό βορειοδυτικό αεράκι από πευκόφυτα δάση αλλά και τους μελωδικούς ήχους από τα ρυάκια που τρέχουν χειμώνα και καλοκαίρι.

Στον Οίκο συναντά κανείς πολλά ενδημικά φυτά, όπως αγριολούλουδα, βότανα, θάμνους, αιωνόβια δένδρα, κισσούς και αναρριχητικά, τα οποία μάλιστα βλαστάνουν κατά μήκος του Σέτραχου από αρχαιοτάτων χρόνων. Επίσης, στον Οίκο βρίσκουν καταφύγιο διάφορα πουλιά τόσο ενδημικά όσο και  μεταναστευτικά.

Ειδικότερα, η πανίδα του Οίκου αλλά και της ευρύτερης περιοχής αποτελείται από ερπετά, μέλισσες, νεροχελώνες, καβούρια, οστρακοειδή, σκουλήκια, σαλίγκαρους, ποταμόψαρα, πεταλούδες, άγριο-μεταξοσκώληκες, κάμπες, χαμολέοντες, σαύρες, κουρκουτάδες, αρουραίους, πέρδικες , αγριοπερίστερα, πάπιες, λαγούς, αλεπούδες, αετούς και τα πολλά είδη αρπακτικών πουλιών. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια πολλά είδη έχουν εκλείψει, λόγω της χρήσης ζιζανιοκτόνων, της ρύπανσης του ποταμού μας, και των πηγών που τον τροφοδοτούν, την καταστροφική ρύπανση από τους ασφάλτους και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, αλλά και τον ανθρώπινο παράγοντα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο επισκέπτης του Οίκου  έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την όμορφη φύση ακολουθώντας ένα από τα Μονοπάτια της. Επίσης μπορεί να περπατήσει ένα από τα αρχαιότερα μονοπάτια που ενώνουν την Κοινότητα του Οίκου με το Γεφύρι Αγίας Βαρβάρας  και τον κεντρικό δρόμο Λευκωσίας- Μαραθάσας.

 

Πηγή:
Υλικό από το Αρχείο του Κοινοτικού Συμβουλίου Οίκου

Χάρτες
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.